Diamantový náhrdelník cárovnej Kataríny Veľkej vydražili v Ženeve

18.11.2005 Celý región

Diamantový náhrdelník zhotovený v 18. storočí pre ruskú cárovnú Katarínu II. Veľkú, sa predal na dražbe v Ženeve za 2,03 milióna švajčiarskych frankov (asi 5...
Diamantový náhrdelník zhotovený v 18. storočí pre ruskú cárovnú Katarínu II. Veľkú, sa predal na dražbe v Ženeve za 2,03 milióna švajčiarskych frankov (asi 51 miliónov Sk). Priliehavý šperk obsahujúci 27 diamantov s uzáverom tvare slučky kúpil anonymný dražiteľ, oznámila aukčná sieň Sotheby\'s. Katarína Veľká, ktorá vládla v rokoch 1762-96, pokračovala v rozširovaní zbierky drahokamov založenej cárom Petrom I. Veľkým.

Na výrobu šperkov angažovala vtedajších najlepších klenotníkov z Francúzska a Švajčiarska. Vydražený diamantový náhrdelník sa v cárskej rodine dedil až do októbrovej revolúcie v roku 1917, keď sa ho zmocnili boľševici. Tí potrebovali na inventarizáciu cárskej zbierky dva roky. Hoci zakázali jej predaj, jednotlivé klenoty sa nakoniec dostali do zbierok bohatých Britov a Američanov. Náhrdelník získal v roku 1927 jeden britský klenotník, ktorý ho o 40 rokov neskôr predal jeho poslednej majiteľke.
 

Vyberte región